Bolu Şehir Rehberi
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu, ülkemizin en popüler gezi noktalarından biridir. Karadeniz ve İç Anadolu’nun arasında, oldukça engebeli ve dağlık bir alanda yer alan Bolu, İstanbul ile Anadolu’yu birbirine bağlayan geçiş güzergahında bulunur. Hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle ülke turizmine büyük katkı sağlamıştır. Bolu’nun nüfusu yaklaşık 318.160 olup, %50’den fazlası ormanlarla kaplıdır ve 300’den fazla yaylaya sahiptir. Jeolojik yapısı sayesinde birçok göl ve gölleri çevreleyen tabiat parkları ile doğa severlerin her mevsim ilgisini çeker.
Bolu Tarihi
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu’nun tarihi, M.Ö. 1200 yılına kadar uzanır. Friglerin egemenliğinde olan bölge, M.Ö. 6. yüzyılda Perslerin hâkimiyetine girmiştir. Bolu’ya Osmanlı akını ilk kez 1324-1326 yılları arasında Osman Gazi tarafından başlatılmıştır. Şehir, Neolitik ve Eski Tunç Çağı’ndan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemine kadar uzanan zengin tarihini, günümüze kadar özenle korumaktadır.
Bolu'da Nerede Kalınır?
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu’da, konforlu ve kaliteli pek çok otel seçeneği bulunmaktadır. Şehir, tarihi, doğal ve turistik alanlarının yanı sıra uygun fiyatlarla konaklama imkânı sunan lüks otelleriyle de dikkat çeker. Bolu’nun çeşitli konaklama tesisleri, ziyaretçilere rahat bir konaklama deneyimi sunmak için geniş bir seçenek yelpazesi sunmaktadır.
Şile Ağva Abant Yedigöller Gölcük Maşukiye Ormanya Turu | İzmir Çıkışlı
Batı Karadeniz Abant Safranbolu Amasra Turu 1 Gece Konaklamalı
Safranbolu Amasra Abant Turu 1 Gece Otel Konaklamalı
Batı Karadeniz Turu | İzmir Çıkışlı
Batı Karadeniz Küre Dağları Yenice`den Karabük`e Tren İle | İzmir Çıkışlı
Bolu'ya Ulaşım
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu’ya ulaşım, geniş kara yolu ağı sayesinde oldukça kolaydır. Bolu-Düzce Yolu üzerinde, şehir merkezinin biraz dışında bulunan Bolu Otogarı’na Türkiye’nin her şehir ve ilçesinden otobüs seferleri bulunmaktadır. Bolu’da havaalanı ve tren garı bulunmamakta, bu nedenle uçakla seyahat etmek isteyenler, Cengiz Topel Havalimanı veya Sabiha Gökçen Havalimanı’na bilet alarak, bu havalimanlarından transfer servisleri veya otobüslerle Bolu’ya ulaşabilirler.
Bolu'da Şehir İçi Ulaşım
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu’da şehir içi ulaşım, halk otobüsleri, minibüsler ve taksilerle sağlanabilir. Bolu’daki toplu taşıma araçlarında BoluKart kullanarak şehir içi gezilerinizde kolaylıkla ödeme yapabilirsiniz. Turistik noktalara ulaşmak için her saat hareket eden minibüsler mevcuttur. Ayrıca, toplu taşıma araçları saatleri dışında, birçok merkezi noktada duran ve 7 gün 24 saat hizmet veren taksilerden yararlanabilirsiniz.
Bolu'da Ne Yenir?
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu’da pek çok lezzet bulunmaktadır. Bolu’da deneyebileceğiniz yöresel yemekler arasında Ovmaç Çorbası, Abant Kebabı, Mengen Pilavı, Kaldırık Dolması, Paşa Pilavı, Keş, Bolu Köftesi, Bakla Çullaması, Keşli Cevizli Erişte, Kedi Batmaz, Kabaklı Gözleme, Çantıklı Pide ve Bolubeyi Tatlısı öne çıkmaktadır.
Bolu'da Alışveriş
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu’dan kendinize ve sevdiklerinize Bolu hatırası olarak çeşitli hediyelikler alabilirsiniz. Bolu ziyaretinizde, Gerede Bakırcılar Çarşısı’ndan el yapımı kazan, tepsi, güğüm ve sini gibi bakır ürünleri satın alabilirsiniz. Mudurnu semt pazarlarında ise el emeği iğne oyası ürünler bulmanız mümkün. Gerede’de, el işçiliğiyle üretilmiş deri cüzdan, ceket ve çanta gibi ürünler de tercih edilebilir. Ayrıca, yemek severler için Mudurnu’dan Saray Helvası, Bolu’nun birçok yerinde bulunan Bolu Çikolatası, Kozalak Reçelleri ve Çam Balı gibi lezzetli hediyelikler idealdir.
Bolu'da Gece Hayatı
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu’da gece hayatı, özellikle şehir içindeki oteller ve Kartalkaya Kayak Merkezi’ndeki otellerin barlarında, gece kulüplerinde ve kafelerde oldukça canlıdır. Cumhuriyet Caddesi üzerinde, Türkü evlerinden çeşitli canlı müzik performanslarına kadar geniş bir eğlence seçeneği bulabilirsiniz. Bu caddede, konserlerle eğlenebileceğiniz mekanlar da yer almaktadır. Bolu, yüksek sesli gece kulüplerinin yanı sıra, sessiz, sakin ve nezih mekanlara da ev sahipliği yapmaktadır, bu da her zevke hitap eden bir gece hayatı sunar.
Bolu'da Gezilecek Yerler
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu’da Her sene yerli ve yabancı on binlerce turistin uğrak noktası haline gelmiş ve sayısız tarihi ve turistik yeri bulunmaktadır.
Yedigöller Milli Parkı
Seringöl, Deringöl, Küçükgöl, Nazlıgöl, Büyükgöl, Sazlıgöl ve İncegöl olmak üzere toplamda yedi gölü olan milli park, eşsiz manzarası nedeni ile genel olarak kış ve sonbahar aylarında sıklıkla ziyaret edilmektedir. Doğa ile iç içe olmaktan keyif alan herkesin mutlaka uğraması gereken doğal güzellikler arasında gösterilen Yedigöller Milli Parkı’nda aynı zamanda piknik, kamp ve doğa sporları yapmak da mümkündür.
Abant Tabiat Parkı
Her sene yerli ve yabancı on binlerce turistin ilgisini çeken Abant Tabiat Parkı’na gelen ziyaretçiler dilerlerse, parkta bulunan bisiklet kiralama noktalarından bisiklet kiralayıp aileleri ya da arkadaş gruplarıyla birlikte bisiklet turlarına da çıkabilir. Ayrıca göl kenarında balık tutabilir ya da kamp ve piknik gibi aktiviteleri gerçekleştirebilir.
Akkaya Travertenleri
Akkaya Travertenleri’nde bulunan ve tamamen doğal olarak oluşan havuzlarda aynı zamanda doğal maden suyu olarak oluşmuştur. Ayrıca dünyanın en yumuşak içimli sodası özelliği de taşımaktadır.
Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi
Günümüze kadar varlığını sürdüren yapı, 1915 yılında inşa edilip tek katlı dikdörtgen bir yapıdır. Ahşap saçakları ve göz alıcı mimarisi ile dikkat çeken Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi aktif bir şekilde sanat merkezi olarak kullanılmaya devam etmektedir.
Bolu Müzesi
Neolitik Dönem’den, Bizans Dönemi’nden ve Roma Dönemi’nden de önemli tarihi eserleri bünyesinde bulunduran Bolu Müzesi, gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda ortaya çıkartılan arkeolojik eserlerin yanı sıra çeşitli etnografik eserler de yer almaktadır.
Göynük Zafer Kulesi
1923’te Millî Mücadele Dönemi’nde, Sakarya Meydan Muharebesi zamanından bu yana hiçbir hasar almadan gelmiştir. Toplam üç kattan oluşan Zafer Kulesi, Sakarya Meydan Muharebesi sırasında vefat eden şehitlerin anısına yapılmış tarihi bir yapıdır.
Bolu'nun Kendine Özgü Coğrafi ve Tescilli Ürünleri
Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve doğal güzellikleriyle görenleri kendine hayran bırakan Bolu, birçok tescilli ürünüyle de dikkat çeker. Bu ürünler arasında Dağ Fındığı, Fındık Şekeri, Göynük Uğut Tatlısı, Kabaklı Gözleme, Kanlıca Mantarı, Kara Kabağı, Keş, Kıbrıscık Pirinci, Kızılcık Tarhanası, Manda Kaymağı, Patatesli Ekmek, Sarı Patates, Çivril Fasulyesi, Gerede Keşi, Gerede Şakşak Helvası, Göynük Bombay Fasulye, Göynük Oklava Tatlısı, Kabaklı Yufka Tatlısı, Göynük Tokalı Örtme, Mengen Höşmerim, Mengen Kaldırık Dolması, Mengen Kedibatmaz, Mudurnu Bal Kabaklı Gözlemesi, Mudurnu Basma Helva ve Mudurnu Kaşık Sapı gibi lezzetler yer alır. Bu tescilli ürünler, Bolu’nun zengin gastronomik mirasını ve yöresel tatlarını yansıtır.