Mardin Kaburga Dolması
Kaburga dolmasının tarihi özelliği; Mardin, tarih boyunca bir çok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mardin mutfağı kendine has muhtelif gıda maddelerinden halkımızın severek oluşturduğu bir lezzet yumağıdır. Farklı din ve kültürlerin kardeşçe ve birlikte yaşadığı bir İl olan Mardin’de çeşitli dinlerin, dinsel törenleri için hazırlanan yemekler, doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ayinler ve özel olarak oluşturulan hayratlar için yöreye has yemek çeşitliğin doğmasına neden olmuştur.
Kaburga dolması da bu geleneğin etkisiyle Mardin mutfağına girmiş ve yüz yıllardan beri kullanılmaktadır.
Mardin Kaburga Dolması yörede beslenen bir yaşındaki Kuzunun sağ kaburgasından yapılır. İlimizin iklim şartlarına bağlı olarak kendine has bitki florasıyla beslenen kuzunun kaburgasından yapılan kaburga dolması kendine özgü bir tat vermektedir. Ustaların kendilerine has bilgi – becerileriyle iç malzeme hazırlanarak doldurmak suretiyle pişirilir, İlimizde çok sevilen ve beğeniyle yenilen yemek türüdür.
Mardin Kaburga dolmasında yağ miktarı %13-15, protein miktarı en az % 10 olmalıdır. Kullanılan et; Türk Gıda Kodeksi ; Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliğine uygun olmalıdır.
İlimizde yetişip beslenen kuzu bir yaşında olmalı ve kaburga dolması için bu kuzunun sağ tarafındaki kaburgası alınmalı, kaburga kemikleri 9-12 adet olmalı, kaburga delinmeden et ve kemikler arası hurç gibi açılmalıdır.