Gürgentepe Çakıldak Fındığı

Coğrafi İşaretler - Ordu

Gürgentepe Çakıldak Fındığı, Ordu ili Gürgentepe ilçesinde yetiştirilen çakıldak çeşidi fındık ağaçlarından elde edilen üründür. Yağlı veya Allahverdi çeşitleri tozlayıcı olarak kullanılabilir.

Coğrafi sınırda fiziksel şartlar nedeniyle tarım yapılan alanların sınırlı olması tarım yapılması planlanan birim alandan yüksek verim alınmasını gerekli kılar.

Çakıldak çeşidi, veriminin ve randımanının yüksek olması ile zurufları meyveyi sıkıca tutan özellikte olduğundan eğimli arazilerde yere düşen meyvelerin çotanaklı halde toplanabilmesi sebepleriyle coğrafi sınırda tek çeşit olarak yetiştirilir. Coğrafi sınırda fındık bahçelerinde sadece çakıldak çeşidi yetiştirilmesi sebebiyle fındığın işlenmesi sırasında çeşit karışıklığından doğan güçlükler bertaraf edilmiş durumdadır. Ağaçlar, coğrafi sınırın iklim özelliği sebebiyle geç yapraklanarak ilkbahar donlarından daha az zarar görür. Böylece don zararı olan birçok yılda bile ürün elde edilebilir ve verim dalgalanması görülmeyerek her sene düzenli ürün alınabilir. Coğrafi sınır toprakları verim değeri yüksek volkano sedimenter özellik dolayısıyla volkanik yapıdadır. Arazinin bol yağış alması, yabani bitkilerin zamanla çürüyerek tabii gübreyi oluşturması ürünün verim gücünü artırması üzerinde büyük etkiye sahiptir.

Diğer Coğrafi İşaretler