Ordu Galdirik Kavurması
Ordu Galdirik Kavurması; Latince adı Trachystemon orientalis olan galdirik bitkisinin yaprak ve çiçek kısımları ayrıldıktan sonra gövde kısmının haşlanıp kuru soğan, ayçiçek yağı ve tuz ile kavrulması suretiyle üretilen yemektir. Üzerine karabiber ve pul biber serpilerek servisi yapılır. Kuru soğan yerine yeşil soğan veya pırasa da kullanılabilir. İsteğe bağlı olarak tereyağı da ilave edilebilir.
Galdirik bitkisi coğrafi sınırda “kaldirik”, “ıspıt”, “hodan” ve “balık otu” isimleriyle anıldığı için Ordu Galdirik Kavurması kaldirik, ıspıt, hodan veya balık otu kavurması olarak da bilinir.
Galdirik bitkisi, kendiliğinden yetişir ve mayıs – eylül ayları arasında toplanır. Yetişme döneminde taze olarak kullanılan galdirik bitkisi, diğer dönemlerde kullanılmak üzere salamura ya da dondurularak saklanıp tüketilir. Tadı mantarımsı bir aromaya sahiptir.
Ordu Galdirik Kavurması geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınırda düzenlenen festival ve benzeri şenliklerde sunulur. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.