Urfa Miftahi Tas Kebabı

Şanlıurfa - Otelegidelim
*Görsel ve bilgiler ci.turkpatent.gov.tr web sitesinden alınmıştır.

Urfa Miftahi Tas Kebabı / Şanlıurfa Miftahi Tas Kebabı, kuşbaşı doğranmış kuzu eti ile soyulmuş bütün arpacık soğanların sadece karabiber ile harmanlanarak pişirilmesiyle üretilen yemektir. Saçak şeklinde doğranan tuzla ovulup yıkanan soğanın, ince kıyılmış maydanoz ve nar pekmeziyle karıştırılması ile elde edilen salata ile birlikte servisi yapılır.

Urfa Miftahi Tas Kebabı / Şanlıurfa Miftahi Tas Kebabı, kenarları yükseltilmiş genişçe bir bakır tabak/tencere ile bu tabağın tabanına uygun ağız genişliği bulunan bir tastan oluşan pişirme kabında pişirilir. Tas, tabağa ters çevrilerek kapatıldığında, tasın arka tarafı da küçük bir tas gibi durur. Arka taraftaki bu kısma, yemek pişerken su konur. Böylelikle vakumla pişmekte olan ete ağırlık oluşturup tasın kımıldaması engellenir. Aynı zamanda yemeğe aralıklarla eklenen suyun, yemek ile aynı sıcaklıkta olması sağlanır.

Urfa Miftahi Tas Kebabının / Şanlıurfa Miftahi Tas Kebabının geçmişi eskiye dayanır. Coğrafi sınırın mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu vardır. Bu sebeple coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.