Adana Şehir Rehberi
Adana, Türkiye’nin en büyük 6. şehridir ve dört mevsim ziyaret edilebilir. Toros Dağları ile çevrili Seyhan Nehri etrafında kurulmuş olan şehir, ilk sanayileşen bölgelerden biridir. Adana, krom, demir, manganez, kurşun, çinko, kömür, kuvars, kil ve barit gibi zengin maden rezervlerine sahiptir. 2023 verilerine göre 2.274.106 kişilik nüfusa sahip olan Adana, ekonomik açıdan güçlü olup, narenciye, pamuk, buğday, soya fasulyesi ve üzüm tarımında önde gelir. Akdeniz iklimine sahip olan şehir, kışları ılık ve yağışlı, yazları kurak ve sıcaktır.
Adana Tarihi
Adana’nın tarihi 3.000 yıl öncesine, Paleolitik Çağ’a kadar uzanır. Çukurova’nın eski adı Klikya’dır ve Hitit levhalarında Uru Adania olarak geçer. M.Ö. 1333’te Hititlerin egemenliğine giren Adana, sırasıyla Luvi Krallığı, Arzava Krallığı, Hitit İmparatorluğu, Asurlular, Persler, Helenler, Selevkoslar, Kilikya Prensliği, Romalılar, Bizans, Abbasiler, Büyük Selçuklu, Memlükler, Ramazanoğulları, Osmanlılar ve nihayet Türkiye’nin kontrolüne geçmiştir. Abbasiler döneminde Türkleşen Adana, tarih boyunca gelişmiştir.
Adana'da Nerede Kalınır?
Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarının yanı sıra dört mevsim de ziyaret edilebilen oldukça popüler bir şehir olan Adana’da her bütçeye ve her tarza uygun ister lüks ister butik bir otel bulabilmeniz mümkündür. Her zevke uygun ve Adana’nın en popüler otellerinde kalmak isteyenler için ziyaretçilere uygun olacak otelleri bulmak mümkündür.
Her bütçeye ve her zevke hitap eden otel seçeneklerine sahip Adana’da konaklama tesislerinden bütçenize en uygun olanı seçerek, şimdiden rezervasyon yaptırabilir ve harika bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
Adana'ya Ulaşım
Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarının yanı sıra dört mevsim de ziyaret edilebilen oldukça popüler bir şehir olan Adana, Türkiye’nin 6. büyük şehri olduğu için şehre otobüsle ve uçakla gelmek isteyen yolcular Türkiye’nin her yerinden şehirlerarası otobüs ve uçak seferlerini kullanarak ulaşımlarını sağlayabilirler.
Havayolu ile gelecek olan yolcular, şehirde bulunan Şakirpaşa Havalimanı’na tarifeli uçuşları tercih ederek ulaşabilirler.
Adana'da Şehir İçi Ulaşım
Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarının yanı sıra dört mevsim de ziyaret edilebilen oldukça popüler bir şehir olan Adana’da şehir içi ulaşım otobüs, minibüs, taksi ve metro ağıyla sağlanıyor. Otobüsler belediye ve özel halk otobüsleri olarak ayrılmış durumdadır. Şehirde Kentkart kullanılmaktadır. Öğrenci ve sivil olmak üzere iki tür ödeme türü vardır. Adana metrosu 13 durak ile hizmet vermektedir.
Adana'da Ne Yenir?
Adana, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarının yanı sıra mutfağıyla da ünlü bir şehirdir. Adana kebabı, şehrin en meşhur yemeğidir. Kültürel çeşitlilik, Adana mutfağını zenginleştirerek harika yemekler ortaya çıkarmıştır. Adana’yı ziyaret ettiğinizde mutlaka denemeniz gereken lezzetler arasında Adana kebabı, şırdan, lahmacun, içli köfte, çorba ve bici bici gibi tatlar bulunur. Bu lezzetler, şehre gelen misafirler için unutulmaz bir deneyim sunar.
Adana'da Alışveriş
Adana, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla popüler bir şehir olup, yöresel alışveriş için de harika fırsatlar sunar. Bakırcılar Çarşısı, Adana Çakmak Caddesi, Amerikan Pazarı ve Turgut Özal Bulvarı, el yapımı bakır ürünler bulabileceğiniz yerlerdir. Gazipaşa Bulvarı’nda Türkiye’nin önde gelen markalarının mağazaları bulunur. Ayrıca, Adana’da kuruyemiş ve türevleri yaygındır. Şehre özgü şalgam suyu ve cezerye tatlısı gibi gıda ürünleri de alışveriş listenizde olmalıdır.
Adana'da Gece Hayatı
Adana, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ünlü olup dört mevsim ziyaret edilebilen popüler bir şehirdir. Eğlence hayatı Gazipaşa, Turgut Özal ve Baraj Yolu üzerinde yoğundur. Gazipaşa, nezih kafe ve barlarıyla bilinir. Turgut Özal Bulvarı’nda ise son yıllarda birçok yeni mekan açılmıştır. Bu bölgelerdeki kaliteli mekanlar, ziyaretçilere keyifli vakit geçirme imkanı sunar.
Adana'da Gezilecek Yerler
Doğal güzellikleri ve tarihi yapılarının yanı sıra dört mevsim de ziyaret edilebilen oldukça popüler bir şehir olan Adana tarihi mekânları, turistik yerleri, yemekleri ve festivalleriyle ülkemizde görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Adana, pek çok tarihi ve kültürel mekâna ev sahipliği yapmaktadır.
Taş Köprü
Adana fotoğraflarını süsleyen Seyhan Nehri üzerinde simge yapıdır. Romalılardan kalma köprünün bugün 14 gözü ayakta kalmıştır. Adana’nın simgesi olarak kabul edilen köprü, bir Roma dönemi eseridir. Köprünün altından geçen nehir suyunun, barajı beslemesi nedeniyle zaman zaman kuruduğu oluyor. Seyhan Nehri üzerinde, Adana kent merkezinde, Adana (Seyhan) ve Karşıyaka (Yüreğir) yakalarını birleştiren köprüdür. Bu köprü araçlara kapalıdır, bu nedenle eğer bir araçla yolculuk ediyorsanız Taş Köprüyü ziyaret etmeden önce bir yere park etmenizi
Varda (Alman) Köprüsü
Varda (Alman) Köprüsü de görülmesi gereken yerlerden biridir. Alman Köprüsü olarak da anılmaktadır. Doğal güzellikler, yeşillikler arasında kurulmuş olan Varda Köprüsü, Adana merkezinin biraz dışında kalmaktadır.
Şahmeran Kalesi
Şahmeran Kalesi, bir diğer bilinen adıyla Yılankale Misis, Ceyhan arasındaki ovaya hâkim olan bir tepenin üzerinde konumlanmış ve Kilikya Ermeni Krallığı döneminde Kral I. Levon tarafından yaptırılmış tarihi kalelerden biridir. İpek Yolu’na uzun zaman bekçilik yapmış kalenin biçimi yılan gibidir. Bu nedenle yöre halkı tarafından Şahmeran olarak bilinmektedir. 12. Yüzyıldan günümüze kadar gelmiştir.
Feke Kalesi
Feke Kalesi de diğer kaleler gibi tarihin uzun zamanı boyunca İpek Yolu’nun koruculuğunu yapmıştır. Feke Kalesi’nin hem kendisi hem de manzarası etkileyicidir ve sizleri de geçmişin izleriyle etkileyecektir.
Ayaş Antik Kenti
Ayaş Antik Kenti, Büyük İskender ve Pers Kralının savaşı sonunda, Büyük İskender’in savaştan zaferle ayrılması sonucu Makedon komutanların bölgeye yerleşip bir liman kenti kurmaları sonucu oluşmuştur.
Adana Merkez Camii
Biraz daha modern yapılara bakacak olursak öncelikle Adana Merkez Camii yani bir diğer adıyla Razamanoğulları Cami veya Adana Ulu Cami, Adana’nın sembolleşmiş yapılarından biridir. Adana’da mimarisiyle en çok bilinen ve en çok turist çeken camilerinden biridir. Ramazanoğluları beyliği tarafından yapılmış bir camidir. Külliyesi Selçuk, Memluk ve Osmanlı mimari yapılarının etkisini barındırmaktadır. Adana Merkez Sabancı Camii Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en büyük camisi olarak geçmektedir.
Ağca Mescit
Ağca Mescit, Adana’da bilinen en eski Türk yapıtıdır. Ağca Bey adıyla bilinen bir Türkmen tarafından yapılmıştır. Eski (Yağ) Cami ve Medresesi, Adana’nın merkezinde bulunan bu cami Ramazanoğluları tarafından yapılmış ve Osmanlı döneminde de ciddi anlamda bir bakım görmüştür. Görülmesi gereken diğer camilere Alemdar Mescidi, Mestanzade Cami, Şeyhoğlu Camii, Şefika Hatun Cami, Memiş Paşa Cami, Cuma Fakih Cami, Ali Dede Mescidi, Ceyhan-Ulu Cami, Ceyhan Kurt Kulağı Cami ve Kozan Hoşkadem Cami olarak örnek verebiliriz.
Misis Mozaik Müzesi
Misis Mozaik Müzesi Adana’nın Yüreğir ilçesinde bulunan bir mozaik müzesidir. Müze içinde Hitit, Roma, Bizans, Arap, Selçuk ve Osmanlı dönemlerine ait birçok tarihi eser bulunmaktadır. Misis Antik Kenti’nde yapılan kazılarda gün yüzüne çıkartılan mozaikleri sergilemek amacıyla kurulmuştur.
Adana Merkez Parkı
Adana’da gezilecek yerler arasında Adana Merkez Parkı, Açık bir alanda, Çin usulü bahçe ve iki kafesiyle çok sayıda ağaç ve bitki türlerine ev sahipliği yapan parkın manzarası büyük ilgi çekmektedir.
Dilberler Sekisi
Dilberler Sekisi yeni kullanılmaya sunulmuş, bisiklet ve yürüyüş alanları da bulunan rahatlatıcı bir atmosfere sahip olan Seyhan Nehri kıyısındaki alandır. Adana’da bulunan ve Türkiye’nin en büyük saat kulesi unvanına sahip Büyük Saat’i de mutlaka görmelisiniz. Sekide, yosun kokusuyla karışık Seyhan’ın kokusunu hissederek sabah yürüyüşleri ve akşam gezileri yapılabilmektedir. Ayrıca köprünün kolonlarında kim olduğu bilinmeyen Grafiti sanatçıları tarafından yapılan imzalar bulunmaktadır.
Adana Çarşı Hamamı
Adana Çarşı Hamamı da, 1529’da Ramazanoğluları döneminde Piri Paşa tarafından kalma, yarım gün kadınlara, yarım gün erkeklere hizmet veren Adana’daki en büyük tarihi bir hamamdır.
Adana'nın Kendine Özgü Coğrafi ve Tescilli Ürünleri
Adana, doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ünlü olup dört mevsim ziyaret edilebilen popüler bir şehirdir. Yöresel yemekleriyle tanınan Adana’nın tescil almış ürünleri de bulunmaktadır. Bunlar arasında Kuytucak Narı, Karataş Kıddesi, İçli Köfte, Taş Kadayıf, Kol Böreği, Karakuş Tatlısı, Halka Tatlısı, Aşlama, Şırdan, Analı Kızlı, Bici Bici, Kozan Portakalı, Feke Tapan Bıçağı, Çukurova Pamuğu, Şalgam ve Adana Kebabı yer alır. Bu lezzetler, Adana’yı ziyaret edenler için mutlaka denenmesi gereken tatlardır.