Eskişehir Şehir Rehberi

Eskişehir - Otelegidelim

Eskişehir, geçmişin izlerini yaşatan ama modernliğiyle de dikkat çeken bir şehirdir. Yunus Emre ve Nasrettin Hoca’nın mirasını taşıyan bu şehir, tarih boyunca pek çok önemli dönüm noktasına tanıklık etmiştir. 2023 verilerine göre yaklaşık 908.000 kişilik nüfusa sahip olan Eskişehir, Anadolu’nun en modern şehirlerinden biri olarak öne çıkmaktadır.

Eskişehir Tarihi

Eskişehir, antik ve Orta Çağ dönemlerinde Yunanca Dorylaion ve Latince Dorylaeum isimleriyle bilinen bir kenttir. M.Ö. 13. yüzyılda Hitit İmparatorluğu’nun, 12. yüzyılda ise Frigya’nın merkezi olan Eskişehir, tarihi boyunca İpek Yolu üzerinde önemli bir ticaret merkezi olmuştur. Günümüze kadar İlkçağ, Selçuklu, Osmanlı, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemlerine tanıklık etmiştir.

Eskişehir'de Nerede Kalınır?

2 Yetişkin

Eskişehir’de birçok alternatif konaklama seçeneği mevcuttur ve her bütçeye uygun yerler bulmak mümkündür. Şehir merkezinde ya da ilçelerinde rahatça konaklayabileceğiniz otel, pansiyon ve apart otel gibi çeşitli mekanlar bulunmaktadır.

Eskişehir'e Ulaşım

Eskişehir - Otelegidelim

Eskişehir’e Türkiye’nin dört bir yanından ulaşmak oldukça kolaydır. Türkiye’nin ve dünyanın birçok şehrinden Eskişehir Anadolu Havalimanı’na direkt veya aktarmalı uçak seferleri düzenlenmektedir. Ayrıca, şehirlerarası otobüslerle Eskişehir Otogarı’na, veya İstanbul ile Eskişehir arasında hizmet veren Yüksek Hızlı Tren hattı ile de rahatça ulaşabilirsiniz.

Eskişehir'de Şehir İçi Ulaşım

Eskişehir - Otelegidelim

Eskişehir’de şehir içi ulaşım belediye otobüsleri, özel halk otobüsleri, minibüsler ve tramvaylarla sağlanmaktadır. Ekonomik açıdan avantajlı olan EsKart ulaşım kartını kullanarak toplu taşıma araçlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca, 7/24 hizmet veren taksilerle de şehir içindeki ulaşımınızı kolayca sağlayabilirsiniz.

Eskişehir'de Ne Yenir?

Eskişehir - Otelegidelim

Eskişehir, zengin mutfağıyla tanınır ve Balkan ile Kafkas göçmenlerinin etkisi altında kalmıştır. Şehir mutfağında öne çıkan lezzetler genellikle hamur işleri, çorbalar ve sulu yemeklerdir. Eskişehir’in meşhur yemekleri arasında met helvası, nuga helvası, yufkalı büryan, kıygaşa, haşhaşlı gözleme, haşhaşlı cevizli çörek, leblebi kurabiyesi, Sivrihisar baklavası, kelem dolması, gebete ve kuzu sorpa çorbası bulunmaktadır.

Eskişehir'de Alışveriş

Eskişehir’in çarşılarında ve tarihi dükkanlarında alışveriş yapmak oldukça keyiflidir. Şehirde, sevdiklerinize ve kendinize hatıra olarak alabileceğiniz çeşitli hediyelik eşyalar bulunur. Atlıhan Çarşısı’nda elle oyma lületaşı ürünlerden, pipolardan takılara, tesbihlerden biblolara kadar pek çok seçenek bulabilirsiniz. Sorkun Köyü’nden toprağı şekillendirerek yapılmış çömlekler, şehir merkezindeki tanınmış helvacılardan Met Helvası ve Nuga Helvası, Kurşunlu Külliyesi’nden işçiliğe göre değişen cam süs eşyaları ve leblebi tozundan yapılan kurabiyeler de diğer hediyelikler arasında yer alır.

Eskişehir'de Gece Hayatı

Eskişehir’in gece hayatı, şehrin genç ve dinamik yapısı nedeniyle oldukça renkli ve hareketlidir. Öğrenci nüfusunun fazlalığı şehre canlı bir atmosfer kazandırır. Ziyaretçilere farklı eğlence anlayışlarına hitap eden gece hayatı mekânları sunan şehirde, ünlü sanatçıların sahne aldığı konser alanlarından sabahın ilk ışıklarına kadar dans edebileceğiniz gece kulüplerine kadar geniş bir seçenek yelpazesi bulunur. Canlı müzik, dans, fasıl, konser, rakı-balık gibi çeşitli eğlence seçenekleri, Eskişehir’de gece hayatını renklendiren mekanlar arasında yer alır.

Eskişehir'de Gezilecek Yerler

Eskişehir - Otelegidelim

Eskişehir’de pek çok gezilecek ve keşfedilecek yerler vardır. Yerleşimin Bakır Çağ’a kadar uzandığı bölgeleri ile Eskişehir’e gelindiğinde, görülmeye değer çok sayıda tarihi cami, külliye, müze ve tarihi yapılar bulunmaktadır.

Odunpazarı

Odunpazarı sokaklarındaki tarihi evlerin çoğunda el sanatları dükkanları, hediyelik eşya dükkanları, küçük müzeler, sergiler ve kafeler bulunmaktadır. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Odunpazarı, gelişen yüzü ve tarihi evleriyle eski ve yeninin etkileyici birlikteliğini yansıtır. Ahşap çerçeveli tarihi konakların süslediği Arnavut kaldırımlı sokaklarında, tarihe yolculuk yapıyormuş gibi hissedilebilir.

Kurşunlu Camii

En önemli 16. yüzyıl Osmanlı dönemi eserlerinden biri olan ve 1525 yılında inşa edilen Kurşunlu Camii ve Külliyesi, Matrakçı Nasuh’un çizdiği minyatürlerle ünlü. Camiyle birlikte inşa edilen çeşme önce kaybolmuş, daha sonra 1960’lı yıllarda tekrar inşa edilmiştir.

Han Yeraltı Şehri

Eskişehir’in ve Anadolu’nun gizemli arkeolojik harikalarından biri olan Han Yeraltı Şehri’nin ne zaman inşa edildiği kesin olarak bilinmese de, 1.ve 6.yüzyıllar arasında aktif olarak kullanıldığı anlaşılmaktadır. Dar tünelleri, buranın askeri amaçlı olarak kullanıldığını göstermektedir. Han Yeraltı Şehri’nde yapılan arkeoloji çalışmaları, tarihinin Bronz Çağı’na kadar uzandığını göstermektedir. Roma döneminde de bir yerleşim yeri olan Han Yeraltı Şehri, Bizans İmparatorluğu’nda askeri bir üs olarak kullanılmıştır.

Seyyid Battal Gazi Külliyesi

700’lü yıllarda yaşamış bir halk kahramanı olan Seyit Battal Gazi’nin adını taşıyan külliye, dönemin Selçuklu sultanı Keykubat’ın annesi tarafından inşa ettirilmiştir. Bizans İmparatorluğu’na karşı yapılan savaşlarda büyük bir kahramanlık gösteren Seyit Battal Gazi’nin adını taşıyan bu külliye hem tarihi önemi hem de etkileyici mimarisi ile dikkat çekmektedir.

Yunus Emre Türbesi

Bir külliye ve türbeden oluşan bu kompleks yapı, 1970’li yıllarda ziyarete açılmıştır. Yunus Emre’nin mezarının bir çeşmenin arkasına taşınmasının ardından, aynı yere bir cami, şadırvan ve kültür evi de eklenmiştir. Yunus Emre Türbesi’nde, ünlü şairin dörtlüklerinin yazılı olduğu levhalar, eski mezar yerinden alınan bazı mimari parçalar ve çeşitli etnografik eserler de sergilenmektedir.

Eskişehir Kurtuluş Müzesi

2016 yılında, Cumhuriyet’in ilanının 93.yılında ziyarete açılan müze, tarihi Mestanoğlu Halil Köşkü’nde yer almaktadır. İsmet İnönü’nün kaldığı bu konaktaki müze, tarihi belge ve bilgileri ziyaretçilere sunmaktadır. Kurtuluş Savaşı ve Lozan Anlaşması olaylarının anlatıldığı bölümün dışında müzede; sunum odası, karikatür odası, strateji odası, gazetelerle Kurtuluş Savaşı gibi bölümler de vardır.

Arkeoloji Müzesi

Bu modern müzede; M.Ö 5000’li yıllardan geç Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihi eserler sergilenmektedir. Müzenin alt katında, genel olarak yer mozaikleri ve lahitler gibi parçalar bulunmaktadır. Üst katında ise yerel arkeoloji alanlarında bulunan eserler ile Bronz Çağı’ndan koleksiyonlar sergilenmektedir. Müzenin bahçesini süsleyen heykeller de görülmeye değerdir.

Havacılık Müzesi

Havacılık Parkı olarak da bilinen müze, 1998 yılında restore edilerek ziyarete açılmıştır. Anadolu Üniversitesi’nin Yunus Emre Kampüsü içerisinde yer alan Havacılık Müzesi, bir açık hava müzesidir. Toplamda 40 bin metrekarelik bir alanı kaplayan müzede; farklı tip ve modellerde savaş uçakları, sivil uçaklar, helikopterler, havacılık rozetleri, uçak motorları ve model uçaklar sergilenmektedir. Müzede, kafeye dönüştürülen kargo uçağı da görülmeye değerdir.

Eğitim Karikatürleri Müzesi

Havacılık Parkı olarak da bilinen müze, 1998 yılında restore edilerek ziyarete açılmıştır. Anadolu Üniversitesi’nin Yunus Emre Kampüsü içerisinde yer alan Havacılık Müzesi, bir açık hava müzesidir. Toplamda 40 bin metrekarelik bir alanı kaplayan müzede; farklı tip ve modellerde savaş uçakları, sivil uçaklar, helikopterler, havacılık rozetleri, uçak motorları ve model uçaklar sergilenmektedir. Müzede, kafeye dönüştürülen kargo uçağı da görülmeye değerdir.

Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi

Müze, 2013 yılında ziyarete açılmıştır ve ülke genelinde ilk balmumu müzesidir. Toplamda 166 ünlü ismin balmumu heykelinin sergilendiği müzede, şehrin belediye başkanı Yılmaz Büyükerşen’in eserleri sergilenmektedir. Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’nde balmumu heykeli sergilenen isimler arasında; bazı Osmanlı padişahları, Atatürk, Hürrem Sultan, Sabiha Gökçen, Nasrettin Hoca, Cüneyt Arkın, Orhan Gencebay, Barış Manço ve Kemal Sunal yer almaktadır.

Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı

Eskişehir’in en turistik yerlerinden biri. Devasa bir gölet, Nuh’un Gemisi, uzay evi, deney merkezi ve su altı dünyası gibi alanlara sahip parkta çocuklu ailelerin de keyifle zaman geçirebileceği hayvanat bahçesi, masal şatosu ve minyatür park gibi eğlenceli yerler de bulunuyor. Spor yapmak isteyenler için bisiklet, yürüyüş ve koşu parkurlarıyla donatılmış park, ülkemizdeki en büyük tematik parklarından biri konumunda.

Haller Gençlik Merkezi

İçerisinde fast food zincirleri, restoran ve kafeler bulunan ve özellikle gençlerden büyük ilgi gören Haller Gençlik Merkezi, ayrıca hediyelik eşya dükkanları, tiyatro salonu, sergi salonu ve bir kitap evine de ev sahipliği yapmaktadır. Kültür sanat etkinlikleri ve bir sosyalleşme mekânı olan Haller Gençlik Merkezi’nde, Eskişehir seyahatine gelen ziyaretçiler için hediyelik eşya dükkanları da bulunmaktadır. Buradaki bazı mekanlarda, akşam saatlerinde canlı müzik programları da düzenlenmektedir.

Porsuk Çayı

Dünyanın çoğu kentinin içinden geçen nehirler gibi, Eskişehir’de de Porsuk Çayı, şehrin cazibe merkezleri arasındadır. Çevresi kafe ve restoranlar ile dolu Porsuk Çayı, biraz keşif yapmak için kıyısında gezintiye çıkılabilir. Günün erken saatlerinde, Porsuk Çayı’nın kenarında kahvaltı da tercih edilebilir. Burası, yazın olduğu kadar kışın da ayrı bir güzeldir. Çay üzerinde tekne turu gibi olanakların da bulunduğu Porsuk Çayı’nda, gondollara binerek ya da büyük botlardaki turlara katılarak tekne turu gerçekleştirebilirsiniz.

Eskişehir'in Kendine Özgü Coğrafi ve Tescilli Ürünleri

Eskişehir - Otelegidelim

Eskişehir’in yöresel yemeklerinin yanı sıra tescil almış ürünleri de bulunmaktadır. Bu ürünler arasında Lületaşı, Met Helvası, Simit, Çiğbörek, Sivrihisar Arabaşı, Sivrihisar Cebesi, Dövme Sucuğu, Sivrihisar Höşmerim Tatlısı, Sivrihisar Kelem Dolması, Sivrihisar Kilimi, Sivrihisar Muska Baklavası, Sivrihisar Sarkası, Sivrihisar İncili Küpe ve Sorkun Çömleği yer almaktadır. Bu çeşitlilik, Eskişehir’in zengin kültürel mirasını ve mutfak çeşitliliğini yansıtmaktadır.