Manisa Şehir Rehberi

Manisa - Otelegidelim

Ege Bölgesi’nin doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla ünlü Manisa, Osmanlı döneminde şehzadelerin eğitim gördüğü önemli bir şehirdir. “Şehzadeler Şehri” olarak bilinen Manisa, 2023 verilerine göre 1.473.000 kişilik nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık 14. şehridir. Şehir, mesir macunu, sultaniye üzümü ve Manisa Tarzanı ile tanınır. Mesir macunu festivali ise şehir için büyük bir kültürel etkinlik olarak dikkat çeker. Manisa’nın tarihi ve doğal zenginlikleri, ziyaretçilerine unutulmaz bir deneyim sunar.

Manisa Tarihi

Manisa, Antik Çağ’da “Magnesia” ve Roma İmparatorluğu döneminde “Magnesia ad Sipylum” olarak bilinmiştir. Tarihi, Yontma Taş Devri’ne kadar uzanan şehir, tarih boyunca Hititler, Frigler, İyonyalılar, Lidyalılar, Persler, Romalılar, Bizanslılar, Saruhanoğulları ve Osmanlılar’ın egemenliğinde kalmıştır. Manisa’nın zengin tarihi, birçok medeniyetin izlerini günümüze taşır.

Manisa'da Nerede Kalınır?

2 Yetişkin

Manisa, hem termal hem de kültür turizmi açısından Türkiye’nin önemli şehirlerinden biridir. Konaklama seçenekleri şehir merkezinde veya doğayla iç içe bölgelerde bulunur. Manisa’da bütçenize uygun yarım pansiyon, tam pansiyon otel, apart otel ve lüks oteller gibi çeşitli konaklama alternatifleri mevcuttur.

Manisa'ya Ulaşım

Otelegidelim - Şehir Rehberi - Manisa

Manisa’ya ulaşım çeşitli yollarla mümkündür. İzmir Adnan Menderes Havalimanı, Manisa’nın en yakın havaalanıdır; buradan İzmir Otogarı’na geçip, Manisa Otogarı’na otobüsle devam edebilirsiniz. Karayolu ile seyahat edenler, birçok şehirden Manisa Otogarı’na otobüs seferleriyle ulaşabilir. Demiryolunu tercih edenler ise İzmir, Denizli, Aydın ve Balıkesir gibi komşu illerden düzenli tren seferleriyle Manisa’ya ulaşabilirler.

Manisa'da Şehir İçi Ulaşım

Manisa - Otelegidelim

Manisa’da şehir içi ulaşım otobüs, minibüs ve taksilerle sağlanmaktadır. Otobüslerde geçerli olan ManisaKart ile daha ekonomik ve rahat bir şekilde şehir içi ulaşımınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Manisa'da Ne Yenir?

Otelegidelim - Şehir Rehberi - Manisa

Manisa’da şehir merkezindeki kaliteli restoranlarda odun kebabı, ekmek dolması, şekerli pide, kapama mantı, yağlı tuzlu pide, şehzade, simit ekmeği, Kula pidesi, höşmerim, Kula güveci, sura, börülce tarator, mesir macunu, bohça kebabı, cilveli kahve, Sultaniye üzümü, Alaşehir kapaması, Akhisar köftesi, mesir çayı, keşkek, Akhisar katmeri, Manisa maden suyu, Akhisar gazozu ve sinkonta gibi yöresel lezzetleri tadabilirsiniz.

Manisa'da Alışveriş

Manisa’nın otantik çarşı ve pazarlarında alışveriş yaparak keyifli vakit geçirebilir ve sevdiklerinize, kendinize hatıra olarak çeşitli hediyelik eşyalar alabilirsiniz. Yeni Han’dan Manisa’yı simgeleyen buzdolabı magnetleri, Alaşehir’den lezzetli üzüm ve şaraplar, şehirde bulunan 41 çeşit baharat içeren mesir macunu, Kula’dan el dokuması halılar, şehir merkezinden altın ve gümüş takılar, Akhisar’dan organik zeytinyağı gibi ürünler alabilirsiniz.

Manisa'da Gece Hayatı

Manisa’da gece hayatı sınırlı alternatiflerle de olsa, üniversite öğrencileri sayesinde şehir merkezi oldukça canlıdır. Şehir merkezindeki mekanlar genellikle turistlere hitap eder. Gündüz şehir merkezini keşfettikten sonra, günün yorgunluğunu atabileceğiniz ve arkadaşlarınız veya ailenizle keyifli vakit geçirebileceğiniz kafeler, barlar, meyhaneler ve gece kulüplerini ziyaret edebilirsiniz.

Manisa'da Gezilecek Yerler

Otelegidelim - Şehir Rehberi - Manisa

Manisa’da ılıman bir iklime sahip olan Manisa, verimli toprakları, zengin bitki örtüsü ve özellikle zeytin ağaçları ile ünlüdür. Ayrıca ilk yerleşimlerin oldukça eski tarihlere dayandığı Manisa’da çok sayıda antik kent ve tarihi yapı yer almaktadır.

Aigai (Aiolis) Antik Kenti

M.Ö. 8. yüzyıla tarihlenen Aigai Antik Kenti, geçirdiği bir doğal afet sonucunda harabe haline gelmiş ve üzerine tekrar yeni bir şehir inşa edilmesiyle günümüze ulaşmıştır. Manisa’da yaşayan halk tarafından Nemrut Kale adıyla bilinen Aigai Antik Kenti, Heredot’un eserlerinde de geçmektedir. Özellikle Heredot’un eserlerinde bahsedilen 12 Aiol şehirlerinden biri olan Aigai Antik Kenti, oldukça yüksek bir konuma inşa edilmiştir.

Manisa Müzesi

Bölgede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan eserlerin sergilendiği müzede, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu, Saruhanoğulları ve Osmanlı dönemlerinden kalan eser ve belgeler de incelenebilmektedir. Oldukça zengin bir tarihe sahip olan Manisa’da tarihi ve kültürel gezileriniz bünyesinde ziyaret edebileceğiniz destinasyonlardan olan Manisa Müzesi, Muradiye Cami Külliyesi’nin medrese kısmında hizmet vermektedir.

Yeni Han

  1. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Karaosmanoğulları tarafından yapıldığı düşünülen han, topalmada 2 katlı bir şekilde inşa edilmiştir. Osmanlı Dönemi yapılarından olan Yeni Han’ın ne zaman inşa edildiğine dair net bir bilgi yoktur.

Adala Kanyonu

Doğa yürüyüşleri, doğa sporları, olta balıkçılığı ve doğa fotoğrafçılığı gibi aktivitelerinizi gerçekleştirebileceğiniz Adala Kanyonu; özellikle hafta sonları bölge halkı tarafından piknik yapmak amacıyla tercih edilmektedir.

Bintepe Tümülüsleri

Türkiye’de şu ana kadar görülmüş en büyük tümülüsler arasında öne çıkan Bintepe Tümülüsleri, Lidyalılar döneminde inşa edilmiştir. Heredot’un eserlerinde de bahsettiği Bintepe Tümülüsleri’nde Lidya Kralı ve kentin zengin kişilerin mezarları bulunmaktadır.

Philadelphia Siesean Kilisesi

Ege Bölgesi’nde Hristiyanlığın ilk başladığı yerlerden biri olan kilise, İncil’de adı geçen 7 kiliseden biri olması sebebiyle Hristiyan dünyası tarafından oldukça kutsal olarak kabul edilmiş M.S. 40 yılında yapılmıştır. Bir kısmı yıkılmış olan kilise, Manisa’nın önemli tarihi yapıları arasında öne çıkmaktadır.

Ağlayan Kaya

Mitolojide Kral Tantalos, Niobe ve Tanrıça Leto ile ilgili bir olaya dayanan Ağlayan Kaya, özellikle hikayesiyle dikkat çekmektedir. Niobe’nin, çocuklarının öldürülmesinden sonra kendisini dış dünyaya kapatması ve sürekli olarak ağlamasından sonra Zeus, Niobe’ye bir iyilik yaparak daha fazla acı çekmemesi adına onu kayaya çevirmiştir. Bundan dolayı Ağlayan Kaya adını alan yapı, Manisa’da mutlaka görülmesi gereken tarihi yerler arasındadır.

Salihli Artemis Tapınağı

Helenistik Dönem yapılarından olan Salihli Artemis Tapınağı, tanrıça Artemis’e atfedilmiştir. 4 ayrı bölümde gezilebilen tapınak sınırları içerisinde Artemis, Zeus, Antoninus ve Faustina’ya ait heykeller görülebilmektedir.

Kurşunlu Kaplıcaları

Manisa’nın öne çıkan doğal güzellikleri arasında yer alan kaplıca, şifalı suları ile özellikle termal turizm bakımından bölgeye büyük katkıları olan kaplıcalar, doğal güzellikler ile çevrili bir alan üzerinde hizmet vermektedir.

Spil Dağı Milli Parkı

Mitolojik bakımdan da birçok hikâyeye konu olmuş olan Spil Dağı, aynı zamanda çok sayıda canlı çeşitliliğine de ev sahipliği yapmaktadır. Bunların yanı sıra birçok şifalı bitkilerin de görülebildiği Spil Dağı’nın en dikkat çeken canlı çeşitlilikleri arasında meşhur Manisa Lalesi yer almaktadır. 1968 yılından beri ziyaretçi kabul etmektedir.

Divlit Yanardağı

Cüruf koni türünde bir oluşum olan Divlit Yanardağı’nın rakımı ise 750 metredir. Kayaç yaşının neojen olduğu yanardağı, Manisa’nın doğal güzellikleri arasında yer almaktadır. Volkanik faaliyetler sonucunda meydana gelen yanardağının çevresinde oldukça ilginç yer şekilleri görülebilmektedir. Lav konileri, peribacaları ve lav akıntılarını görebileceğiniz bölgede birçok köy terk edilmiş durumdadır. Bu köylerin sınırları içerisinde çok sayıda volkanik oluşumlar da görülebilmektedir.

Kuladokya Peri Bacaları

Kuladokya Peri Bacaları sınırları içerisinde bulunan Kula Volkanik Jeoparkı da bölgede görülmesi gereken yerler arasındadır. Jeopark, UNESCO Jeoparklar Ağı bünyesinde bulunmaktadır. Jeolojik zenginlik bakımından Manisa’nın önemli yerlerinden olan Kuladokya Peri Bacaları, yağmur, rüzgâr ve erozyon gibi doğal olaylar sonucunda meydana gelmiştir. Aynı zamanda Gediz Vadisi sınırları içerisinde yer alan Kuladokya Peri Bacaları, Kapadokya’nın meşhur Peri Bacaları’nı andıran görüntüleriyle dikkat çekmektedir.

Manisa'nın Kendine Özgü Coğrafi ve Tescilli Ürünleri

Otelegidelim - Şehir Rehberi - Manisa

Manisa, yöresel lezzetlerin yanı sıra tescil almış çeşitli ürünlerle de dikkat çeker. Bunlar arasında Akhisar Domat Zeytini, Akhisar Domat Zeytinyağı, Akhisar Köfte, Akhisar Uslu Zeytini, Akhisar Uslu Zeytinyağı, Alaşehir Asma Yaprağı, Alaşehir Ekmeği, Alaşehir Kapaması, Demirci Hünnabı, Emcelli Biberi, Gördes El Halısı, Kula El Halısı, Kula Leblebisi, Köprübaşı Çileği, Kırkağaç Kavunu, Asma Yaprağı, Mesir Macunu, Sultani Çekirdeksiz Üzümü, Taban Simidi, Salihli Kirazı, Salihli Odun Köfte, Saruhanlı Çekirdeksiz Beyaz Üzümü ve Yuntdağı El Halısı bulunur.