Çelikhan Tütünü

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Adıyaman

Tütün, harmanlarına sertlik vermek gayesiyle kullanılan tatlı sert, kendilerine has kokulu, “pipoluk” olarak da kullanılabilen, yaprakları zenepsiz, yaşmaklı, sığır dili şeklinde, kurutulmuşu açık sarı, karınlı küt uçlu, elastik, dokuları ince ve yumuşaktır.
Tavlanan tütün yapraklarının bozuk veya arızalı olanları atılıp, aynı boy ve renkte olanlardan 25-30 tanesi sapları aynı, uçları ayrı yöne gelmek suretiyle demet haline getirilen yapraklar fermantasyon için ikinci kez istiflenerek veya istiflenmeden doğranır.

Nicotiana Tabacum L. türünden Malatya alt populasyonunda yer alan, kendine has kokusu olan, tatlı sert, tek yıllık otsu formunda, yüksekliği 70 – 110 cm arasında, habitüsü silindirik olduğu gibi elipsoid şekli de gösteren, yaprağı sığır dili şeklinde olup, bitkinin alt ve orta kısımlarında karınlı, yukarıya doğru çıkıldıkça karınsız ve dar, yaprak sayısı ortalama 15 – 25, zenepsiz ve yaşmaklı, boyları ortalama 30 -50 cm, genişlik 10 -15 cm, çiçeği 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak, 5 erkek organ ve 1 adet dişi organdan oluşan tohumların 1000 tane ağırlığı 0,07 ile 0,09 gr arasında olan Botanik Özelliklere sahip tütündür.