Emirdağ Güveci

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Afyonkarahisar

Emirdağ Güveci ağzı kapalı toprak çömlekte odun ateşiyle ısıtılan taş fırında pişirilen sulu bir et yemeğidir. Afyonkarahisar ve Eskişehir illerinde doğum, düğün, bayram gibi özel kutlama günlerinde pişirilip tüketilen bir yemektir. Emirdağ Güvecinin coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Emirdağ Güveci sırsız çömlekte pişirilir. Ana malzemesi kuzu etidir. Etin yanı sıra yeşilbiber, patlıcan, domates ve sarımsak da kullanılır. Sebze içeriği pişmiş yemeğin yaklaşık % 25’ini oluşturur. Kullanılacak sarımsak, kabuklarından ayrılmadan yemeğe katılır.

Patlıcan tercihen kullanılır. Diğer yörelerde yapılan güveçlere göre daha sulu bir yemek olduğundan, yemekte kullanılan domatesin suyunun yeterli olmaması durumunda, kontrollü bir şekilde su eklenmesi gerekebilir. Emirdağ Güveci etin ve sebzelerin pişirilmesi şeklinde iki aşamalı bir pişirme metoduna sahiptir.
Tüketime hazır hale gelen Emirdağ Güveci satış noktalarında porsiyonluk güveç kaplarında veya standart olarak tabaklara koyularak ile servis edilir. Emirdağ Güveci farklı gramajlarda tercihen toprak güveç veya gıda ile temasa uygun ambalaj kaplarında paketlenir ve etiketlenir. Soğuk zincirli veya donmuş ürün kategorisinde satışa arz edilebilir. Raf ömrü tercih edilen ambalaj ve ambalajlama yöntemine bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Yerinde pişirilmiş ürünün üretildiği gün tüketilmesi gerekir.