Mercimekli Pilav

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Afyonkarahisar

Afyonkarahisar Mercimekli Pilav / Afyon Mercimekli Pilav; haşlanmış yeşil mercimek, bulgur, tuz ve su ile hazırlanan pilavın üzerine, kızdırılmış soğuk sıkım haşhaş yağı dökülerek üretilen pilavdır. Yapısı tane tane olup haşhaş yağının baskın tadı hissedilir. Günlük olarak üretip tüketilir.
Afyonkarahisar Mercimekli Pilavın / Afyon Mercimekli Pilavın geçmişi, eskiye dayanır ve Afyonkarahisar ili mutfağında önemli bir yere sahiptir. Taziye, doğum, düğün gibi özel günlerde meydan sofralarında ve sıra yemeği olarak bilinen davetlerde sunulur.

Üretimi, haşhaş yağının kullanılması bakımından coğrafi sınıra özgü niteliktedir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Bir tencerede haşhaş yağı kızdırılıp pilav üzerinde gezdirilerek dökülür. Karıştırılarak homojen bir şekilde dağılması sağlanır. Tencere ile kapak arasına kâğıt havlu koyulup 15 dakika oda sıcaklığında dinlendirilerek pilavın buharının alınması ve böylelikle tane tane olması sağlanır. Afyonkarahisar Mercimekli Pilavı / Afyon Mercimekli Pilavı sıcak olarak servise sunulur.