Sultandağı Kirazı

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Afyonkarahisar

Sultandağı Kirazının; Sultandağı ve Çay ilçelerinde ilk olarak dikimi 1940-1950 yılları arasına dayanır. Sultandağı Kirazı; Latince tür adı Prunus avium L. olan “0900 Ziraat” çeşidi kiraz kullanılarak üretilir. Bu ürüne ilişkin bölgede düzenlenen kiraz festivalleri 1968 yılından günümüze kadar devam ede gelmiştir. Verilen coğrafi sınırla ünü ve bilinirliliği bulunan Sultandağı Kirazı bölgesinin ihracata konu tarım ürünlerinin arasında yer alır. Sultandağı etekleri, Eber ve Akşehir gölleri arasındaki ovada yaygınlaşmış olup yamaç ve düze yakın araziler üzerinde tesis edilmişlerdir. 

Belirtilen coğrafi sınırdaki toprak yapısı; Sultandağı yamaçlarında etkili kök derinliğinde kumlu-killi, kalan daha büyük ölçekli alanlarda ise tınlı yapıdadır. Toprak yapısının genelinin tınlı yapıda olması kiraz ağacının en önemli isteği olan vejatasyon dönemindeki nem ihtiyacını ve optimum toprak sıcaklığını ideal ölçülerde tutar.
Meyve şekli geniş kalp şeklinde, meyve içi pembe-kırmızı, meyve kabuğu parlak koyu kırmızı renkte olup meyve eti sert sınıfındadır. Meyvenin suda çözünebilir kuru madde oranı (briks değeri) en az %18’dir. Meyvedeki çatlama oranı %3’ün altındadır. Mevsimsel şartlar, kirazın olgunluk durumu ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak bu değerler değişkenlik gösterebilir.