Karamanlı Rezenesi

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler-Burdur

Rezene (Foeniculum vulgare) maydanozgiller (Apiaceae) familyasından iki metreye kadar boylanan iki yıllık kokulu otsu bir bitkidir. Karamanlı’da yetiştirilen rezenenin yaprakları saplı ve tüysüz, gövdesi dik, içi boş silindir şeklindedir. Rezenenin çiçekleri uzun saplı ve bileşik şemsiye durumundadır. Meyveleri silindir şeklinde tüysüz ve yeşilimsi esmer renktedir.

Protein ve yağ bakımından zengin bir bitki olan Karamanlı Rezenesinin ortalama yağ oranı %8,12 ± %0,20 ve protein oranı %14,97 ± %0,20’tir. Bu durumun ortaya çıkmasında Karamanlı bölgesinde
salma sulama yönteminin terk edilerek iyi tarım uygulamaları kapsamında yağmurlama ve damla sulama yöntemlerine geçiş etkili olmaktadır. Sulamanın yapıldığı barajların çoğunlukla bölgede bulunan doğal kaynak sularından gelen yüksek mineralli sularla beslenmesi bitkilerdeki protein ve yağ oranlarının yükselmesine katkı sağlar. Böylelikle hem ürünün verimi artar hem de sulamanın çevreye verdiği olumsuz etki azaltılarak tarım alanlarının korunması sağlanır.