Mardin İkbebet

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Mardin

İkbebet, yöre buğda1ının ıslanıp dö\ ülerek, kabuğu sıyrılarak ve kurutularak ince öğütülmüş bulgur ve köftelik bulgur ile özel olarak hazırlanan iç malzeme konularak yapılan; halkımız tarafından çok sevilen ve beğeniyle yenilen yemek türüdür.

Mardin, tarih boyunca bir medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mardin mutfağı kendine has muhtelif gıda maddelerinden halkımızın severek oluşturduğu bir lezzet yumağıdır.

Farklı din ve kültürlerin kardeşçe ve birlikte yaşadığı bir İl olan Mardin’de çeşitli dinlerin, dinsel törenleri için hazırlanan .yemekler, doğum ve ölüm sonrası geleneksel günler ayinler ve özel olarak oluşturulan hayratlar için yöreye has yemek çeşitliğin doğmasına neden olmuştur. İ I im iz halkının bir çoğunluğu Arapça konuşmaktadır İkbebet de Arapça bir kelime olup, anlamı, hazırlanan hamurun kahve fincanı gibi şekil haline getirilmesidir. İkbebet de bu geleneğin etkisiyle Mardin mutfağına girmiş ve yüz yıllardan beri kullanılmaktadır.

İkbebet, yağ miktarı % 10-14, protein miktarı en az % 1 O olmalıdır. Kullanılan et, Ti.irk Gıda Kodeksinin; Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliğine uygun olmalıdır. Kıymanın hazırlanmasında sadece bağ doku dahil iskelet kaslarından elde edilen çiğ kırmızı et kullanılmalıdır. Kırpıntı etten ve mekanik olarak sıyrılmış etten kemik sıyrıntılarından kıyma hazırlanmamalıdır.