Mardin İmlebbes
Imlebbes (badem şekeri), İlimiz ustalarının kendilerine has teknik özellikler kullanarak ve yörede yetişen bademlerin soyularak ve şekerle kaplanarak yapılan; yörede çok sevilen ve beğeniyle yenilen çerez türüdür.
Yaşayan her canlının en doğal ihtiyaçlarının başında kuşkusuz beslenme gelmektedir. Beslenme alışkanlıkları kültürel bir olgudur.
Mardin mutfağı dediğimiz zaman kentimizdeki yiyecek ve içecekler, onların hazırlanması kullanılması araç-gereçler, yemek özellikleri ve yemek törenlerini anlamaktayız. Mardin çağlar boyu hangi medeniyetler yaşardıysa hepsi derin izler bırakmıştır. Tarihi çok eskilere dayanan Mardin’de bu kültürün etkisinde kalarak yiyecek ve içeceklerin çeşitliliğine neden olmuştur, Imlebbes (badem şekeri)’de bu gelenekler sonucu yüzyıllardan beri Mardin’de kullanılan bir çerez türüdür, Imlebbes kelime olarak, İlimizde çok kullanılan Arapça dilenden gelmekte olup, üzeri kaplanan örtülen manasına gelmektedir.
Imlebbeste kullanılan bademlerde; Protein oranı en az% 9, nem oranı en fazla % 5-7, sakaroz (kaplamada) en az % 90 olmalıdır. Imlebbeste kesinlikle suni gıda boyası veya herhangi bir renklendirici bulunmamalıdır.
Imlebbes, 12 mm. lık elekten geçirilmiş ve üzeri şeker şerbeti ile kaplanmış badem içinden yapılan ve beyaz renkte oval şeklinde olmalıdır, Imlebbes başka yöredeki badem şekerleri gibi yuvarlak değildir.