Çanakkale Şehir Rehberi

Çanakkale - Otelegidelim

Tarihin kilit noktalarından biri olarak bilinen ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Çanakkale, tarihi ve doğal güzellikleriyle dikkat çeker. Şehir, Gelibolu Yarımadası’ndaki büyük savaşların anılarını taşıyan toprakları ve Helenik mitolojinin hüküm sürdüğü Kaz Dağları ile ünlüdür. Kaz Dağları, Zeus’un Truva Savaşları’nı izlediği efsanevi bir mekan olarak bilinir. Çanakkale, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük adası Gökçeada ve her yaz popüler bir turizm destinasyonu olan Bozcaada’ya ev sahipliği yapmaktadır. Şehir, güzel sahilleri ve zengin tarihi alanları ile ziyaretçilerine keyifli bir deneyim sunar. 2023 verilerine göre 563.740 kişilik nüfusa sahip olan Çanakkale, tarihi olaylara tanıklık etmiş birçok önemli yeri bünyesinde barındırmaktadır.

Çanakkale Tarihi

Tarihin kilit noktalarından biri olan ve destanlarıyla tüm dünyada tanınan Çanakkale, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Şehir, tarihi boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Antik Çağ’dan kalan ünlü Troya kalıntıları, Çanakkale sınırları içerisinde yer alırken, yaklaşık 6000 yıl öncesine ait Bakır Çağı izleri de bölgede bulunmaktadır. Çanakkale’nin eski merkezi Biga’dır. Hem Asya hem de Avrupa topraklarında kurulu olan bu şehir, Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında gerçekleşen ve Türk tarihinde büyük bir öneme sahip olan Çanakkale Savaşı’na da tanıklık etmiştir.

Çanakkale'de Nerede Kalınır?

2 Yetişkin

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Çanakkale, tarihi önemi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir destinasyondur. Şehirde, bütçenize ve tercihlerinize uygun otel, pansiyon ve butik otel seçenekleri bulabilirsiniz. Çanakkale’deki oteller, tarihin izlerini taşıyan bölgelerde konumlanmıştır ve konforlu konaklama imkanları sunmaktadır. Geziniz boyunca, farklı kriterlere uygun Çanakkale otelleri arasında seçim yaparak, şehrin zengin kültürel mirasını ve doğal güzelliklerini keşfederken rahat bir konaklama deneyimi yaşayabilirsiniz.

Çanakkale'ye Ulaşım

Çanakkale - Otelegidelim

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan ve tarihin kilit noktalarından biri olan Çanakkale’ye ulaşım oldukça kolaydır. Türkiye’nin çeşitli şehirlerinden düzenlenen şehirlerarası otobüs seferleriyle Çanakkale’ye karayoluyla ulaşabilirsiniz. Havayolunu tercih edenler için, Türkiye’nin birçok şehrinden uçuşların yapıldığı Çanakkale Havalimanı da bir seçenektir. Ayrıca, Tekirdağ üzerinden Gelibolu’ya gelip, buradan feribot kullanarak Çanakkale merkezine ulaşım sağlayabilirsiniz. Bu seçenekler, Çanakkale’yi ziyaret etmek isteyenler için farklı ve esnek ulaşım imkanları sunmaktadır.

Çanakkale'de Şehir İçi Ulaşım

Çanakkale - Otelegidelim

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan ve tarihin kilit noktalarından biri olan Çanakkale’de şehir içi ulaşım oldukça çeşitlidir. Ulaşımınızı feribot, otobüs, minibüs ve taksiler ile rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Araç kiralama firmalarından araç kiralayarak da kendi programınıza göre hareket etme özgürlüğüne sahip olabilirsiniz. Çanakkale’de toplu taşıma araçları için KentKart ulaşım kartı kullanılmaktadır. Bu kart ile otobüs ve minibüslerde rahat ve hızlı bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Çanakkale’de bu ulaşım seçenekleriyle hem tarihi hem de doğal güzellikleri keşfetmek oldukça kolaydır.

Çanakkale'de Ne Yenir?

Çanakkale - Otelegidelim

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk eden ve tarihin kilit noktalarından biri olması ve destanının tüm dünyaca bilindiği Çanakkale’nin köklü kültürel tarihi mutfağında da yansıma bulmuştur. Köklü bir mutfak kültürüne sahip olan Çanakkale mutfağında birçok tarif bulunmaktadır. Bunların arasında; İskorpit Çorbası, Ispanak Çorbası, Tumbi, Basma Helvası, Ovmaç Çorbası, Çırpma, Börülce Köftesi, Patlıcan Kapama ve bunun yanında başlıca tüketilen deniz ürünleri olarak tuzlu sardalya, lakerda, çiroz, balık ezmesi, marine hamsi ve midye dolma ürünleridir.

Çanakkale'de Alışveriş

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk eden ve tarihin kilit noktalarından biri olması ve destanının tüm dünyaca bilindiği Çanakkale aynı zamanda tam bir hediyelik cennetidir. Türkiye’nin birçok şehrinde olduğu gibi Çanakkale’de de AVM bulunmaktadır. Bunun yanı sıra ilçelerinde bulunan semt pazarlarında da keyifli alışveriş yapabilir, envaiçeşitte mevcut olan hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. Sevdiklerinize ve kendinize Çanakkale hatırası için; Aynalı Çarşı’dan Çanakkale Savaşı’nı simgeleyen biblolar, el havluları, baskılı tişörtler ve yöresel domates reçeli ve domates salçası, Gökçeada ve Bozcaada’dan Çanakkale’ye özgü buzdolabı magnetleri, seramik dükkanlarından birbirinden güzel ve özel tasarımlı seramik ürünleri, Gelincik Şerbeti ve Gelincik Lokumu, Çanakkale’nin hemen hemen her yerinde bulabileceğiniz seramik ve tahta gibi değişik malzemelerden yapılan Truva Atı heykeli, birbirinden güzel rengarenk el yapımı bileklik, kolye, ve şık küpelerin olduğu otantik takılar, Ayvacık’tan el dokuması halı ve kilimler, Ezine’den birbirinden lezzetleri damak tadınıza uyacak peynirler, Çanakkale merkezden peynir helvası ve son olarak Mavras’tan doğal zeytinyağı sabununu alabilirsiniz.

Çanakkale'de Gece Hayatı

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk eden ve tarihin kilit noktalarından biri olması ve destanının tüm dünyaca bilindiği Çanakkale’nin gece hayatı şehir merkezi başta olmak üzere, birçok turistik ilçesinde hizmet veren mekanları, aileniz veya arkadaş gruplarınızla birlikte ziyaret edebilir, gönlünüzce eğlenebilirsiniz. Çanakkale’de gece hayatı, yüksek sesle müzik dinleyerek dans edebileceğiniz mekanlardan ziyade, daha çok uzun sohbetler edebileceğiniz keyifli ortamlardan oluşmaktadır. Çanakkale’de gece hayatının nabzının attığı bölgeler, Barlar Sokağı, Saat Kulesi Meydanı ve Kordon Boyu’dur. Özellikle hafta sonları mekanlar oldukça kalabalık. Gece 22:00’den itibaren açılan mekanlarda eğlence sabahın ilk ışıklarına kadar sürüyor

Çanakkale'de Gezilecek Yerler

Çanakkale - Otelegidelim

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk eden ve tarihin kilit noktalarından biri olması ve destanının tüm dünyaca bilindiği Çanakkale’nin gidilecek epey bir yeri vardır. Bu sebeple her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır.

Bozcaada

Çanakkale Geyikli’den kalkan feribotlarla ulaşımlarınızı rahatlıkla sağlayabileceğiniz ve sakinlik, doğa ve denizin iç içe geçtiği şirin mi şirin bir Çanakkale ilçesidir. Çanakkale Geyikli’den kalkan feribotlarla ulaşımlarınızı sağlayabileceğiniz Bozcaada’nın renkli sokakları, yöresel yiyecek – içecekleri, el işi hediyelik eşyaları, rüzgâr gülleri ve yerli şarapları sizleri adeta büyüleyecek. 

Eceabat

Tarihte en kanlı çarpışmaların yaşandığı yer olan Eceabat ise tamamen tarihimize yönelik bir yerdir. Çanakkale’nin kilit noktalarından biri olan Çanakkale’nin manevi olarak en önemli yeri kuşkusuz Gelibolu Yarımadası’dır. Şehitler Anıtı, Eceabat Gelibolu Tarihi Milli Parkı, 57. Piyade Alayı Şehitliği, Conk Bayırı, Namazgâh Tabyaları gibi birçok yeri ziyaret ederek tarihsel bir gezi yapabilirsiniz.

Truva Heykeli

Rivayete göre Sparta Kralı’nın eşi Helen, Truva’ya kaçırılır. Bunun üzerine Akalar Truva’ya saldırır. 10 yıl süren savaş sonucunda Truva bir türlü alınamaz. Akalar’ın başkomutanı Odysseus’ın aklına Truva heykeli hilesi gelir. Yaptırılan heykelin içine 30 – 40 kadar adamını gizleyen Odysseus, diğer tüm askerlerini şehirden geri çeker. Hediye olarak sunulan Truva atı heykeli şehre alınır.

Assos

Kentin en popüler ziyaret noktalarının başında gelir. Assos için butik oteller cenneti de denebilir. Behramkale köyünde yer alan Assos Antik Kenti’nde günbatımı bir başka güzeldir. Taş mimarisi ve çeşitli uygarlıkların ev sahipliğini yaptığı Assos, Kaz Dağları’nın oksijeniyle cennetten bir köşe gibi.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları kapsamında koruma altına alınan milli parkın içerisinde toplamda 33.490 hektarlık bir alanı kapsayan park içerisinde çok sayıda abide, mezarlık, şehitlik ve müze bulunmaktadır.

Gökçeada Sualtı Milli Parkı

Karadeniz ile Akdeniz arasında mevcut olan göç yolu üzerinde yer almakta olan milli park, Türkiye’nin ilk ve tek sualtı parkı olma özelliğine sahiptir. Bu sebepten ötürü çok sayıda balık türüne ev sahipliği yapan park, iki ayrı bölümde gezilebilmektedir.

Aynalı Çarşı

Eliyau Hallio tarafından 1890 yılında inşa edilen ve günümüzde kapalıçarşı olarak kullanılan yapı, Çanakkale Savaşı’nın sürdüğü dönemlerde enkaza dönmüş, İngilizlerin bölgeye hâkim olduğu dönemde ahır olarak kullanılmış ve daha sonrasında dükkanların inşa edilmesiyle birlikte günümüzde alışveriş yeri olarak varlığını sürdürmektedir. İçerisinde Çanakkale’ye özel hediyelik eşyaların satıldığı, oldukça kalabalık bir yer olan Aynalı Çarşı, kendine has atmosferi ve tarihe tanıklık eden yapısıyla birlikte Çanakkale’de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında öne çıkmaktadır.

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi

1987 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ziyarete açılan merkez, Çanakkale Savaşı’nda kullanılmış olan çok sayıda eserin sergilendiği bir müzedir. Savaşta kullanılan mermiler, silahlar, kıyafetler ve eserlerin sergilendiği müzede Çanakkale Savaşı’na dair pek çok önemli bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Çanakkale’nin eşsiz doğal güzelliklerini keşfedebileceğiniz etkileyici atmosferi ve temiz doğasıyla birlikte Çanakkale gezilerinizde mutlaka ziyaret etmeniz gereken Ayazma Pınarı Tabiat Parkı’nda uzun doğa yürüyüşleri, piknik, olta balıkçılığı gibi aktivitelerinizi keyifle yapabilirsiniz. Çevresinde sıralanan restoranlarda yemek yiyebileceğiniz parkta, özellikle hafta sonları ailenizle birlikte kahvaltı keyfi yapabilirsiniz.

Gökçeada Tuz Gölü

Deniz suyunun yağmur sularıyla birleşmesinden oluşan tuz gölü, yaz aylarında iklim koşullarından dolayı buharlaşan gölün üzeri beyaz tuz tabakaları ile kaplanmaktadır. Gökçeada Tuz Gölü, sunduğu manzarası ve gölde bulunan çamurların bazı hastalıkların tedavisinde kullanılmasından ötürü içerisinde bol miktarda kükürt bulunduğu için turistik bir yer olarak ziyaret edilmektedir.

Mıhlı Şelalesi

Roma döneminden kalan bir su kemerini de görebileceğiniz Mıhlı Şelalesi, etrafı yemyeşil ağaçlarla kaplı, Çanakkale tatilinde doğa ile iç içe vakit geçirebileceğiniz bir destinasyondur.

Çanakkale Saat Kulesi

Kule, Vitalis Gaptiorele’nin ücretini karşılaması sonucu Sancakbeyi Cemil Paşa’nın 1896’da yaptırdığı eser 5 katlı ve toplamda 20 metre yüksekliğindedir. Çanakkale merkezde bulunan saat kulesi, şehrin simgelerinden biri haline galmiştir.

Troya Antik Kenti

Dünyaca ün almış ve en ünlü antik kentlerden olan Troya Antik Kenti, 5 Haziran 1988 tarihinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne kültürel kategorisine girmiştir. İlyada Destanı’nda bahsedilen Truva Savaşı’nın meydana geldiği Hisarlık Tepesi’nde yer almaktadır.

Kazdağları (İda)

Alpler’den sonra dünya üzerinde en fazla oksijen üreten bölge olan Kazdağları, dünya üzerinde muazzam bir öneme sahip ormanlık bir alandır. Mitolojideki adı İda’dır. Dağların konumundan dolayı eşsiz bir bitki örtüsü bölgede yer almaktadır.

Çanakkale'nin Kendine Özgü Coğrafi ve Tescilli Ürünleri

Çanakkale - Otelegidelim

Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti konuk eden ve tarihin kilit noktalarından biri olması ve destanının tüm dünyaca bilindiği Çanakkale’nin birbirinden lezzetli ve el emeği görmüş tescilli ürünleri de bulunmaktadır. Bunlar; Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması, Bayramiç Tahin Helvası, Bayramiç Zeytinyağı, Bozcada Çavuş Üzümü, Ezine Peyniri, Geyikli Zeytinyağı, Lâpseki Şeftalisi, Yenice Kırmızı Biberi ve El Halısı’dır.