Dikmen Çiçek Balı

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler- Aydın

Dikmen Çiçek Balı / Dikmen Kekik Balı, kaynağına göre çiçek balı sınıfında, üretim ve/veya pazara sunuş şekline göre süzme bal şeklinde tüketiciye sunulur. Bu ürün belirtilen coğrafi sınıra özgü bitki örtüsündeki kekik ve diğer çiçekli bitkilerden salgılanan nektarların, arılar tarafından toplanmasıyla üretilen bir arı ürünüdür. Dikmen Çiçek Balı / Dikmen Kekik Balı; Aydın ilinin Karacasu ilçesi, Dikmen ve Yeniköy mahallelerini de içine alan coğrafi alanda, arıcıların geçmişten günümüze kadar yaygın bir şekilde yürüttükleri arıcılık faaliyetleri sonucunda eski adı ile Dikmen Köyü ile özdeşleşen ve üne kavuşan bir üründür.

 Genel olarak bölgenin bitki örtüsü kekik, geven, çam, ardıç ormanı vb. şeklindedir. Anadolu Arısı ırkı (Apis mellifera anatoliaca) ve Muğla arısı olarak da bilinen Anadolu Arısının Ege ekotipi belirtilen coğrafi sınır içerisinde yayılış gösterir. Bu iki arı zamanla bölgede karışmış durumdadır.
Dikmen Çiçek Balının / Dikmen Kekik Balının, duyusal olarak karakteristik özelliği, bölgedeki farklı kekik türleri sayesinde oluşan kendine has kekik tadı ve aromasıdır.