Yuvarlama

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler- Aydın

Aydın Yuvarlaması; dana kıyma, yumurta, karabiber, kuru soğan, özel amaçlı buğday unu ve tuz ile hazırlanan köftelerin una batırılıp bitkisel sıvı yağda kızartılması ve daha sonra tereyağlı sos ve nohut ile birlikte pişirilmesi suretiyle üretilen yemektir. Sosu; tereyağı, bitkisel sıvı yağ, salça, toz kırmızıbiber, et suyu ve su ile hazırlanır. Soslanmış haldeki Aydın Yuvarlaması yemeği, üzerine sarımsaklı veya sade olarak süzme yoğurt dökülerek servis yapılır.

İsteğe bağlı olarak süzme yoğurdun üzerine, el ile koparılmış maydanoz yaprakları konabilir veya erimiş tereyağı dökülebilir. Kızartılmış Aydın Yuvarlaması gıdaya temasa uygun ambalaja alınarak yuvarlamalar 6 ay boyunca 4℃’de saklanabilir. Reyonda ambalajlanmamış şekilde satışa sunulan kızartılmış yuvarlamalar 6 ℃’de, direkt güneş ışığına maruz bırakılmayacak şekilde en fazla 2 ay saklanabilir.
Aydın Yuvarlamasının köfteleri 2-4 cm uzunluğunda olup silindirik yapısının iki ucu daha incedir. Elde yuvarlanarak şekli verildiği için yuvarlama denir. Aydın Yuvarlamasının geçmişi eskiye dayanır. Aydın ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınırda düzenlenen düğün yemekleri içinde yer alır. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.