Nazilli Pidesi

Otelegidelim-Coğrafi İşaretler- Aydın

Nazilli Pidesi uzun yıllardır yörede üretilmekte olup malzeme ve pidenin genel şekilsel farklılıklarına göre dört ayrı çeşidi bulunur. Nazilli Pidesi, kıymalı, yumurtalı peynirli, yuvarlak kıymalı (Nazilli Gülü olarak da bilinir) ve tahinli olarak 4 ayrı çeşitte yapılır. Nazilli Pidesi, kıymalı ve peynirli yapıldığında tabanı düz, üzeri açık, kenarlardan hafif kıvrılmış, kayık biçiminde her iki ucundan ortaya doğru genişleyen bir şekilde uzunlamasına yapılır ve uzunluğu yaklaşık 25 cm. olur. 

Yuvarlak kıymalı pide (Nazilli Gülü) ise yine tabanı düz, kenarlardan hafif kıvrılmış adından da anlaşılacağı üzere yuvarlak şekil verilerek daire şeklinde yaklaşık 15 cm çap uzunluğunda yapılan bir pidedir. Tahinli pide, genellikle kıymalı veya peynirli pideden sonra tatlı olarak yenir. Daire şeklinde yapılır. Yaklaşık 20 cm çapında ve hamuru ince tutularak hazırlanır.
Nazilli Pidesinin nefasetini ve kendine has kokusunu veren unsurlardan birisi pişirildiği fırındır. Fırınlar taş tabanlı odunlu fırındır. Bu fırında gerçekleştirilen pişirme işleminde ısı transferinin radyasyon yöntemiyle gerçekleşmesi pidenin renk, sertlik ve duyusal özelliklerini diğer pidelerden daha farklı duruma getirir. Nazilli Pidesini diğer pide ve benzer ürünlerden ayıran en önemli unsur yerel ustalardır.