Kavaklıdere Cevizi

Coğrafi İşaretler - Muğla

Kavaklıdere Cevizi beyaz-sarı, beyaz-açık kahverengi veya beyaz-kahverengi renkte üzerinde beyaz lekeler olan kabuğu ve genel görünüm itibarıyla cevizlere göre belirgin şekilde iri bir cevizdir.

Kavaklıdere Cevizinin ortalama ağırlığı 12,10 g’dır. Bu ağırlığın 5,20 g’ı yenilebilir kısım (%43), 6,90 g’ı ise kabuktur (%57). Kabuğun ortalama kalınlığı 2,47 mm’dir. Kavaklıdere Cevizinin ortalama yüksekliği 48,3 mm genişliği 46,1 mm ve derinliği 45,1 mm’dir.

Kavaklıdere Cevizinin sap kısmı, konulduğu yüzeyde devrilmeden kalmasını sağlayacak kadar düz iken üst tarafı sivridir. Kavaklıdere Cevizi sap kısmının düz olması nedeniyle ve yarı kabuklarının sol ve sağ kenarlarındaki çıkıntılar nedeniyle diğer cevizlerden farklıdır.

Kavaklıdere Cevizinin yenilebilir iç kısmının ortalama %55,57’si renksiz, kokusuz sudan hafif bir yağdır. Bu yağın da %11,2’si doymuş yağ asidi, %88,5’i doymamış yağ asidi ve %0,3’ü ise diğer bileşenler olan yağ asidi esterleri veya aldehitleridir.

Kavaklıdere Cevizinin yenilebilir iç kısmının %17,16’sı proteindir. Bu proteinlerin yaklaşık dörtte biri (%4,79) suda çözünen protein diğer kısmı (%12,37) ise suda çözünmeyen proteinlerden oluşur.

Kavaklıdere Cevizinin yenilebilir iç kısmının %1,57’si karbohidrattır. Bununda büyük bölümü (%91’i) sofra şekeri olarak bilinen sukrozdur. Ceviz içi sukrozun dışında ramnoz, ksiloz, fruktoz ve glukoz şekerlerini de içerir.

Kavaklıdere Cevizinin iç kısmının %2,48’i küldür. Yani, element ve element tuzlarından oluşan inorganik bileşendir. Kavaklıdere Cevizi içinde sodyum, mağnezyum, fosfor, potasyum, kalsiyum, mangan, demir, bakır çinko elementleri bulunur.

Kavaklıdere Cevizinin 100 gramının enerji eşdeğeri 2406,04 kJ’dür. Bu enerjinin kalori olarak karşılığı ise 575,05 kcal’dir.

Diğer Coğrafi İşaretler