Hüyük Çileği

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Konya

Hüyük Çileği, Albion, San Andreas, Sweden ve Portola çeşitlerinden elde edilen bir çilektir. Meyve düzgün şekilli, orta-büyük irilikte ve orta-sert tekstürdedir. Meyve ağırlığı 20-26 g, meyve yüksekliği 20-40 mm ve meyve çapı 20-40 mm aralığındadır. Hüyük Çileği, kendine has bir lezzet ve aromaya sahiptir. Ürünün asitlik değeri yaklaşık 0,91 g/100 g ve şeker/asit oranı yaklaşık 8,5’dir. Mineral içeriği açısından yüksek potasyum (yaklaşık 1150 mg/kg), kalsiyum (yaklaşık 150 mg/kg) ve demir (yaklaşık 50 mg/kg) içeriğine sahiptir. Askorbik asit içeriği yaklaşık 1 g/kg düzeyindedir.

Hüyük Çileğinin bölgeye adaptasyonu iyi, fizyolojik gelişimi ve ekonomik ömrü üst seviyededir. İlçenin toprak yapısından dolayı genellikle istikrarlı bir verim sürecine sahiptir. İlçenin toprak yapısı orta bünyeli, işlenmesi kolay, tav durumunu muhafaza edebilen, tarım için uygun bünyededir. Toprak verimli fraksiyona sahiptir. Yaklaşık olarak eşit oranlarda kum, kil, silt içeren, su tutma ve hava kapasitesi iyi, drenajı ve su geçirgenliği yeterli olan topraklardır. Toprak potasyum, bakır ve mangan tarafından yeterlidir. Ayrıca ilçenin farklı bölgelerinde toprak kireçli – çok fazla kireçli yapıda, organik madde içeriği ise %1,16 ile %2,53 arasındadır.

İlçe konum itibari ile Akdeniz Bölgesinin kuzeyinde ve göller bölgesinde yer alması sebebiyle, iklim olarak Akdeniz ile İç Anadolu iklimi arasında bir özellik gösterir. İlçenin güneyinde Anamas Dağı ve Beyşehir Gölü, Batısında Şarkıkaraağaç ve dağları, doğusunda ve kuzeyinde Sultandağlarının oluşturduğu mikroklima iklimi nedeniyle Hüyük Çileğinin ısı, nem, yağış, güneşleme, soğuklama isteği ve don zararından korunma gibi istediği ortam oluşur.

Diğer Coğrafi İşaretler