Ereğli Siyah Havucu

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Konya

Yöre için başlıca geçim kaynaklarından birisi olan siyah havucun Ereğli ilçesinde üretimi 1940 yılında başlamış olup, ürünün %100’e yakın verimlilikle üretildiği ilçe Türkiye genelinde siyah havuç üretimiyle öncü konumdadır. Ereğli Siyah Havucu; Kuzukuyusu, Pınarözü, Sazgeçit, Selvili, Aşıklar, Türkmen, Çiller, Kamışlıkuyu köyleri başta olmak üzere Ereğli merkezde ve Ereğli ilçesinin tüm köylerinde toplamda 10.000 dekarlık bir alanda yetiştirilmektedir.

Siyah havuç iç piyasada şalgam suyu yapımında kullanılmakta olup üretimin yarıdan fazlası ise ihraç edilmektedir. Doğal gıda boyası, vücut ve güneş yağı olarak kozmetik sektöründe, havuç konservesi, dondurması, reçeli, suyu veya sofralık olarak ise gıda sektöründe kullanılmaktadır.

Ereğli Siyah Havucunun kökeni Ereğli bölgesidir. Ereğli toprağında yüksek oranda bulunan ve önemli bir antioksidan işlevi gören antosiyanin adlı mor pigment içeriğinin yüksek olması ürüne koyu rengini sağlamakta, bu özelliği ile ürün diğer yörelerde yetişen siyah havuçlardan ayrılmaktadır. Havuçlar ortalama olarak 4 ila 10 mg/100g düzeyinde askorbik asit içeriğine sahipken, Ereğli’de yetişen siyah havuçlarda bu oran 26,40 mg/100g seviyesinde olduğundan Ereğli Siyah Havucu, askorbik asit açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca, Ereğli topraklarının Kireç/Potasyum oranının 0,5 seviyesi ile ülkemizde siyah havuç yetiştirilen diğer yörelere kıyasla çok yüksek olması, siyah havuç yetiştiriciliği için en elverişli toprak yapısının oluşmasını sağlamıştır. Ereğli toprakları hafif ve derin bünyeli, besin maddelerince zengin ve iyi işlenmiş olup, pH seviyesi 6-6,5 olduğundan yüksek asitliğe karşı son derece hassas olan siyah havuç Ereğli toprağında, karakteristik özelliklerini kaybetmeden yetişebilmektedir.

Diğer Coğrafi İşaretler