Konya Ekmek Salması

Otelegidelim - Coğrafi İşaretler - Konya

Konya Ekmek Salması; ekmek, kuşbaşı doğranmış kırmızı et, kuyruk yağı, tereyağı ve tuz ile hazırlanan Konya iline özgü yemeklerden birisidir. Özellikle bayram vb. özel günlerde pişirilir. Konya Ekmek Salması, Konya ili mutfak kültürünün önemli yemeklerinden birisidir. Üretildiği, coğrafi sınıra özgü koşullar barındırır. Bu sebeplerle Konya Ekmek Salmasının, üretildiği coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.

Hazırlanması

Kaburga yağı/kuyruk yağı tencerede 10 dakika kadar kavrulur. İçerisine kuşbaşı etler ilave edilerek kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Etler yumuşayınca içerisine tereyağı ilave edilir. Tereyağının erimesi ve ete tadının geçmesi için özenle karıştırılır. Daha sonra tuz ilave edilir ve karıştırılır.

Kavrulan etin yağına dilimlenmiş ekmekler eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak ekmeğin etin yağını çekmesi için yaklaşık 30 dakika kadar bekletilir. Etin yağını çekebilmesi için tandır ekmeğinin bayat olması tercih edilir. Hazırlanması tamamlanan Konya Ekmek Salması servis tabağına alınır. Konya Ekmek Salmasının; sıcak olarak servis edilmesi ve tüketilmesi tavsiye edilir.

Diğer Coğrafi İşaretler